Vrancioaia si cei 7 feciori

Muntii-VranceiDe mult, pe timpul lui Stefan cel Mare, pe cand Tara Romaneasca si Moldova aveau fiecare domnitorii lor, a avut loc pe pamantul Moldovei o lupta mare intre armata lui Stefan si cea a turcilor.
Din aceasta batalie, turcii au iesit invingatori, deoarece numarul dusmanilor era prea mare fata de armata lui Stefan.
Stefan a plecat suparat si obosit, ratacind prin Muntii Vrancei pana la Valea Putnei. Pe atunci, la noi, in Vrancea, satele erau cu mult mai rare si cu mai putini locuitori fata de azi. Codrii stapaneau mai tot tinutul si cu greu sa dai de vreun palc de case, de aceea drumul a fost foarte greu si lung pentru Stefan, care in final a nimerit la o casa din Dumbrava Barsestilor. Aceasta casa era locuita de o batrana care i-a oferit domnitorului hrana si un loc unde sa se odihneasca.
Obosit, Stefan a adormit sub ochii batranei, care dorea sa stie cine este strainul imbracat intr-o haina de domn, cusuta cu fir de aur. In final si-a dat seama ca acesta este chiar domnitorul Stefan Voda.
Surprinsa, batrana fugi pana la stana din valea satului, unde se aflau cei sapte feciori ai sai: Bodea, Spirea, Negrila, Spulber, Barsan, Pavel si Nistor. Toti fiii babei erau inalti, spatosi si nimeni nu le putea sta in cale, de aceea batrana le-a povestit de patania lui Stefan si i-a rugat sa-l ajute pe acesta sa porneasca din nou lupta cu turcii, rascolind toate colturile Vrancei in cautare de ostasi.
Auzind spusele mamei lor, in zorii celei de-a doua zi s-au raspandit in sapte parti ale tinutului, adunand fiecare cate o ceata de voinici inarmati.
A doua zi dimineata, cand batrana deschise usa casei, zari pe deal cum siruri de ostasi se ingramadeau in fata portii ei, in frunte cu cei sapte feciori.
stefan-cel-mareUimit, Stefan o intreba pe batrana ce se intampla, iar aceasta ii spuse domnitorului ca ii incredinteaza pe cei sapte fii ai ei care, impreuna cu plaiesii vranceni, vor lupta alaturi de el pentru a-i alunga pe dusmani din tara.
Deodata, oboseala si tristetea de pe fata lui Stefan au disparut; el isi privea oastea cu bucurie si a realizat ca nu stia, care este numele acestei batrane pe care Dumnezeu i-a scos-o in cale. A aflat ca o cheama Tudora Vrancioaia.
Batrana i-a binecuvantat pe toti si acestia au plecat in voia lui Dumnezeu spre a-si elibera tara.
Toti se luptau cu vitejie, Stefan Voda alaturi de cei sapte frati loveau in stanga si in dreapta voiniceste.
Dupa ce lupta a luat sfarsit, domnitorul impreuna cu ostasii au petrecut in cinstea victoriei. La finalul ospatului, Stefan i-a chemat pe cei sapte voinici, fii ai Vrancioaiei si le-a multumit pentru tot ceea ce au facut pentru tara si pentru ceea ce mama lor i-a oferit. Acesta le-a spus ca pe plaiurile vrancene se afla sapte munti mandri, pe care, drept rasplata, domnitorul i-a oferit fiecaruia cate unul, scriindu-le la fiecare cu litere de aur pe o bucata de piele de vitel cum ca domnitorul tarii, Stefan cel Mare lasa mostenire celor sapte fii ai Vrancioaiei Muntii Vrancei de la Trotus la Valea Basca a Buzaului.
Atunci, fiecare dintre frati si-a intemeiat la poalele muntilor sate care le poarta numele si astazi: Bodesti, Spiresti, Negrilesti, Barsesti, Spulber, Paulesti si Nistoresti.

Sursa: www.cnaic.ro