Statuia lui Suvorov

suvorov_vranceaStatuia generalissimului Alexandr Suvorov, sat Dragosloveni, comuna Dumbraveni

Localitatea: Dragosloveni
Adresa: Comuna Dumbraveni
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): VN-III-m-B-06582

Statuia generalissimului Alexandr Suvorov, monument istoric înscris in LMI 2004 cu nr.cod VN-III-m-B-06582 se afla in satul Dragosloveni, comuna Dumbraveni.
Alexandr Suvorov s-a nascut la Moscova în anul 1729 descinzând dintr-un tata suedez si el ofiter. Dupa razboiul ruso-turc este avansat la gradul de general de divizie, iar in1786 a fost numit guvernator al Crimeei.
In razboiul ruso-austro-turc (1787-1792) principalele victorii au fost obtinute de rusi, sub comanda lui Suvorov. Acesta a împrastiat la Focsani o armata turca, apoi a nimicit la Vadul Râmnic armata marelui vizir, fiind ridicat apoi la gradul de generalissim si distins cu titlu de „conte de Râmnic”.
suvorovÎn 1790 a cucerit Ismailul, în 1794 a reprimat revolta polonezilor, drept pentru care tarina Ecaterina a-II-a l-a ridicat la gradul de feldmaresal, i-a acordat titlu de print si i-a daruit un baston de comandant in aur si o coroana de diamante
Sub domnia lui Pavel I a cazut în dizgratie si a fost decazut din rang; în 1798 i-a fost interzisa intrarea in Moscova.
A murit in anul 1800 retras la mosiile sale din Lituania, ramânându-i în urma un fiu-Nicolae, care a ajuns aghiotant al tarului Aleksandr I Pavlovici, si care a fost înmormântat în Biserica Domneasca din Râmnicu Sarat.
Initiativa ridicarii unui monument pentru Suvorov apartine Societatii Istorice Militare Ruse, iar formalitatile legale s-au declansat în iunie 1911.
Statuia a fost montata pe un soclu de granit rosu de Finlanda ce era înconjurat de trei basoreliefuri în bronz. Statuia îl prezenta pe Suvorov calare pe un cal de stepa cu bicornul în mâna rostind „Sa ne ajute D-zeu vitejilor.Ura! „
Basorelieful central reprezinta batalia cavaleriei ruse la Crangul Mieilor; basorelieful din stânga reprezinta pe cazacii si grenadierii rusi intrând în cetatea turca producând o panica groaznica; basorelieful din dreapta îi reprezinta pe husarii din Regimentul IV al printului de Coburg, iar în partea stânga este reprezentat printul calare, având în spate cavaleria de rezerva.