Centenarul Marelui Razboi

armata-romana-in-primul-razboi-mondial-98În cadrul programului dedicat Centenarului Marelui Război, în data de 3 august 2017, începând cu ora 15.00, în incinta Mausoleului Eroilor de la Mărășești va avea loc vernisajul expoziției itinerante ‘Eroul necunoscut’, expoziție pusă la dispoziție de către Muzeul Militar Central. Aceasta va rămâne deschisă până la data de 11 august 2017. La finalul vernisajului va avea loc și premierea participanților la concursul ‘Mărășeștiul în inima mea’ organziat de către Centrul Cultural Vrancea.

În data de 4 august 2017, ora 12:00 vor avea loc la Mausoleul Eroilor de la Soveja un ceremonial militar și depuneri de coroane.

Programul manifestarilor dedicate Centenarului Marelui Război va continua în data de 6 august 2017, începând cu ora 10.00, cu o expoziție de tehnică militară organizată de către Garnizoana Focșani care va fi amplasată în Piața Unirii. Începând cu ora 11.00 va avea loc un ceremonial militar și religios la Mausoleul Eroilor de la Focșani.

Tot pe 6 august 2017 în intervalul orar 06.00 — 13.00 se va desfășura Maratonul ‘Pe aici nu se trece!’ organizat de către Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii (ARPIA), cu locații de start din Mărășești și Mărăști. În acest an va fi organizată și o rută specială care va însuma 100 km și care va trece pe la cele mai importante monumente dedicate memoriei eroilor Primului Război Mondial. Maratonul se va finaliza la ora 13.00 cu premierea festivă a atleților.

Începând cu ora 18.00 la Mausoleul Eroilor de la Mărășești vor avea loc ceremoniale militare și religioase, depuneri de coroane, un miting aerian și retragere cu torțe, toate aceste acțiuni făcând parte din programul amplu dedicat comemorării eroilor căzuți ‘întru slava patriei’. De asemenea, în data de 6 august 2017, la Mausoleul Eroilor de la Mărășești se va realiza și plantarea primului stejar în cadrul programului ‘RoMândria-Parc al memoriei naționale’, program realizat de către Consiliul Județean Vrancea în parteneriat cu Fundația ‘Mereu Aproape’ și sprijinul Antena 3. La Mausoleul Eroilor Mărășești, începând cu ora 21.00 va avea loc  spectacolul extraordinar de evocare istorică ”Pe aici nu se trece!” cu: Paula Seling, Iuliana Tudor, Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu, Vlad Rădescu, Mihaela Vlădescu, Proiect K1, Gheorghe Zamfir, violonistul Eugen Sârbu, Dumitru Fărcaș, Daniel Lazăr, Trupa ”Lupii Albi”.

În data de 22 august 2017 momentele comemorative organizate de Consiliul Județean Vrancea cu ocazia ‘Centenarului Marelui Război — Vrancea Eroică 1917-2017’ se vor încheia cu o ceremonie militară și religioasă la Monumentul Ecaterinei Teodoroiu de la Străoane.