Carol I si Poiana Marului

img_5266-j1Regele Carol I a vrut să construiască faimosul Castel Peleş în Vrancea, la Poiana Marului.
Cel mai longeviv conducător al României, Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (1866-1914), a avut o admiraţie deosebită faţă de vrânceni şi locurile de legendă ale Vrancei. Din acest motiv, în timpul vieţii sale regele Carol I a vizitat de mai multe ori „Ţara Vrancei”.
Nu mai puţin de trei vizite au fost între anii 1866 şi 1869, iar Carol I a ales ca loc al construcţiei reşedinţei Poiana Mărului, din comuna Jitia.
Boierul scriitor Alexandru Zamfirescu a publicat în anul 1933 un articol despre vizita regală în Vrancea, având ca sursă de documentare însemnările unui fost primar din comuna Dumitreşti, care a trăit pe viu evenimentele.

Regele_Carol1„Prin 1867, Regele Carol I al României a venit la Poiana Mărului cu intenţia de a construi Castelul Peleş şi Pelisorul. Eram flăcăiandru… prin 1867, – pe vară, se svonise în plaiul nostru că Domnitorul va trece prin Poiana Mărului, venind din munţii Putnei… De-un an abia, sosit în ţara – după Cuza – colinda munţii… A pornit lumea, ca la balciu… „Plaiul” nostru, de aici din Dumitrestii de azi… cu o zi, două ‘nainte… în strae strălucitoare şi de sărbătoare… Trecuseră înainte călăraşi, din oraş, prefect şi alţi înalţi slujbaşi… Umpluserăm Jitia… Nu era lucru mare… pe atunci nu era lume multă ca astăzi… Noroc că era prin Cuptor… am dormit pe pajişti, prin curţi şi prin livezi… sub stelele cerului si’n cântecul greerilor… Două zile şi două nopţi – am stat aşa… cu merinde aduse în dăsagi… Eram lacomi de dragul să vedem pe Domnitor…“, se arată în acele însemnări ale celui care avea să devină primar la Dumitreşti, Nae Verulescu.