Alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016

alegeri-11-decembrie-2016In data de 11 decembrie 2016 se vor desfasura alegerile parlamentare, la care alegatorii isi vor exprima votul in doua buletin de vot: unul pentru Camera Deputatilor si unul pentru Senat.
Alegatorii din Vrancea nu vor mai vota candidati, ca la scrutinurile din 2008 si 2012 ci liste de partid cu mai multi candidati.
Avem si o premiera in istoria electorala postdecembrista, este pentru prima data cand cetatenii vranceni cu domiciliul sau resedinta in strainatate vor putea vota si prin corespondenta.
Judetul Vrancea numara un numar de 317.414 de persoane cu drept de vot iar viitorul Parlament i-au fost repartizati cinci deputaţi şi doi senatori.
Batalia electorala se va da intre PNL (care deja a anuntat ca doreste sa obtina 2 locuri in Camera Deputatilor si unul in Senat), PSD care a castigat alegerile locale din iunie, celelalte partide parlamentare si candidatul independent Gica Duta , dupa cum veti vedea in statistica de mai jos.
Orice partid sau independent, care va obtine 20% din numarul de votanti va avea un reprezentant in Camera Deputatilor iar pentru Senat este nevoie de jumatate din numarul de voturi. Media prezentei la vot pentru judetul Vrancea este de 50%, asa ca un loc de deputat se traduce printr-un numar de 32.000 de voturi la nivel de judet, pe cand pentru un loc de senator este nevoie de 80.000 de voturi.
Evenimentul zilei a publicat un sondaj prezentat de sociologul Marius Pieleanu cu preferintele romanilor pentru votul din 11 decembrie:

PSD – 38%
PNL – 26%
USR – 12%
ALDE – 7%
PMP – 5%
UDMR – 5%